Bobcat

bobcat (Lynx rufus) je malá divoká kočka původem ze Severní Ameriky. Nezaměňujte tyto kočkovité šelmy s domácími kočkami – bobcats jsou divoká zvířata a zcela se liší od běžných domácích koček! Chcete-li začít, zatímco bobcats jsou malé, jsou stále asi dvakrát tak velké jako housecats, stojí kolem 20 palců (50 cm) vysoký, 25-41 palců (63-104 cm) dlouhý a váží 11-35 liber (5-15 kg). Nepřicházejí v tolika barvách a vzorech jako domácí kočky-jejich kabáty jsou obvykle odstíny hnědé s tmavými skvrnami a pruhy. Bobcats mají také všívané uši, stejně jako jejich příbuzní rysa. A samozřejmě, bobcats mají výrazné krátké, ostnaté ocasy, asi 3,5-7 palců (9-18 cm) dlouhé. Tento ocas dává bobcat jeho jméno.

navzdory své malé velikosti – nebo možná kvůli tomu – bobcats jsou velmi úspěšné v celé Severní Americe. Jejich rozsah se táhne od jižní Kanady až po Mexiko. V tomto rozsahu se bobcats podařilo kolonizovat mnoho různých druhů stanovišť. Patří sem lesy, křoviny, bažiny, pouště a někdy i příměstské oblasti. V podstatě, pokud má stanoviště k dispozici kořist a pokrytí – keře, štětce atd. pro úkryt-bobcats tam mohou žít.

toto pokrytí je nezbytné pro loveckou strategii bobcat. Tyto kočky nejsou běžci na dlouhé vzdálenosti; mohou běžet rychle, ale také rychle unavují. Takže honit kořist není dobrá strategie pro bobcat. Místo toho se spoléhají na stealth. Tito osamělí lovci se vplížili na kořist, než se vrhli a doručili svůj fatální útok. Tento tajný lovecký styl přepadení dělá z bobcat impozantního dravce pro králíky a malé hlodavce, které často jedí. Obvykle tito malí savci tvoří většinu stravy bobcat, ale je také známo, že jedí hmyz, ptáky nebo dokonce mladé jeleny, navzdory malé velikosti bobcat. Tato rozmanitá strava pomáhá masožravému bobcatu přežít na mnoha stanovištích v celém svém širokém rozsahu.

jedno místo, kde bobcat žije, je zde v Národním parku White Sands. Tito nenápadní obyvatelé jsou nepolapitelní a těžko rozpoznatelní, ale víme, že jsou tady, částečně díky nedávné studii mezokarnivorů. Tato studie fotografovala několik bobcats v parku, i když ne tak často jako ostatní masožravci, jako kojoti a lišky.

když přemýšlíte o našich obrovských bílých písečných dunách, možná se divíte, proč zde žijí bobcats. Jak jste četli výše, bobcats preferují stanoviště s pokrytím, aby mohli lépe lovit svou malou kořist. Tak proč tady? Studna, bobcats jsou pravděpodobně přitahováni naší populací hlodavců a králíků, a zatímco srdce dun je relativně neplodné a nevítané větším predátorům, jiné části parku mají dostatek vegetace pro pokrytí. Takže White Sands je dalším stanovištěm širokého bobcatu! Ale i když tyto bobcats mohou udělat domov tady v parku, neočekávejte, že je uvidíte, pokud navštívíte. Jako by už nebyli dost nepolapitelní, bobcats jsou také noční!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.